NL EN FR DE

ZOMEROPERA 2018:  Il Trovatore DATA EN TICKETS

SYNOPSIS

CONTEXT

CREATIEF TEAM EN CAST

SCHEMA VAN DE  ROLBEZETTING

HET ZOMEROPERA ORKEST


IL TROVATORE

Giuseppe VERDI

Opera in 4 bedrijven.

Libretto Salvadore Cammarano, naar 'El Trovator' van Antonio Garcia Gutuérrez. Het libretto werd na het plotse overlijden van Cammarano voltooid door Leone Emanuele Bardare.

Première: Teatro Apollo in Rome op 19 januari 1853.

Voor haar 21ste seizoen kiest Zomeropera voor Verdi's meesterwerk Il Trovatore.

Met Il Trovatore begeven we ons in een zigeunermilieu waar liefde, verleiding, misleiding, wraak en chantage hoogtij vieren en het noodlot zich onomkeerbaar voltrekt.

Succesregisseur Carlos Wagner die voor Zomeropera reeds Rigoletto en Eugen Onegin realiseerde, staat borg voor een voorstelling die op het netvlies blijft kleven. Dirigenten Enrico Delamboye en Leslie Suganandarajah leiden een topcast en het Zomeropera orkest en koor tot muzikale hoogtepunten. Marnik Baert ontwerpt het decor en de kostuums.

Opnieuw een niet te missen opera beleving in de buitengewone omgeving van de Landcommanderij Alden Biesen.

Mis dit beklijvende opera drama niet!

Libretto in het Italiaans, boventiteling in het Nederlands.

DATA VAN DE VOORSTELLINGEN

AANVANG 20.30u, EINDE VOORZIEN ROND 22.30u, VOORSTELLING ZONDER PAUZE


ZATERDAG 19 MEI (Zomeropera genodigden en publiek)

ZONDAG 20 MEI ( (exclusieve voorstelling voor CERA vennoten  - uitverkocht)

DINSDAG 22 MEI ( (exclusieve voorstelling voor CERA vennoten - uiutverkocht)

WOENSDAG 23 MEI (exclusieve voorstelling voor CERA vennoten - uitverkocht)

DONDERDAG 24 MEI (sponsorgenodigden en publiek)

VRIJDAG 25 MEI (sponsorgenodigden en publiek)

ZATERDAG 26 MEI (genodigden  ETHIAS en publiek)

ZONDAG 27 MEI (exclusieve voorstelling voor CERA vennoten - uitverkocht)

 DONDERDAG 31 MEI (sponsorgenodigden en publiek)

VRIJDAG 1 JUNI (sponsorgenodigden en publiek)

ZATERDAG 2 JUNI (enkel sponsorgenodigden)

ZONDAG 3 JUNI  (sponsorgenodigden en publiek)

DINSDAG 5 JUNI (sponsorgenodigden en publiek)

WOENSDAG 6 JUNI (sponsorgenodigden en publiek)

DONDERDAG 7 JUNI (sponsorgenodigden en publiek)

VRIJDAG 8 JUNI  (sponsorgenodigden en publiek)

 
ZATERDAG 9 JUNI (sponsorgenodigden en publiek)

ZONDAG 10 JUNI    (exclusieve voorstelling voor CERA vennoten - uitverkocht)

DINSDAG  12 JUNI   (exclusieve voorstelling voor CERA vennoten - uitverkocht)

WOENSDAG  13 JUNI (publieksvoorstelling)

DONDERDAG 14 JUNI (publieksvoorstelling)

VRIJDAG 15 JUNI (publieksvoorstelling)

ZATERDAG 16 JUNI (publieksvoorstelling)


Start publieksticketverkoop op 1 maart 2018.

Ticketprijzen : € 55,00; € 45,00, € 35,00; € 25,00 plus € 2,00 administratiekost per bestelling en € 0,00 verzendingskosten voor e-tickets, en € 2,00 per bestelling wanneer u kiest om uw tickets per post te ontvangen.

INBEGREPEN IN DE TICKETPRIJS: 1 glaasje schuimwijn (of ander drankje naar keuze) NA de voorstelling tegen afgifte van uw toegangsticket.

Bestel online! De snelste en zekerste manier om zelf uw zitjes te kiezen. U ontvangt nadien een bevestiging per email met de betalingsgegevens. Enkel betaling per overschrijving mogelijk op volgend rekeningnummer BE65 7370 1050 0796 BICC KREDBEBB van Alden Biesen Zomeropera vzw, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen. De tickets worden gemaild na ontvangst van betaling.

Telefonisch reserveren kan ook nog steeds. SMS uw naam en telefoonnummer naar + 32 (0) 477 675 592 of laat uw naam en telefoonnummer achter op het antwoordapparaat en wij bellen u zo snel mogelijk terug. Rolstoelplaatsen kunnen enkel telefonisch of via aanmelding op info@zomeropera.be besteld worden.

Voor meer info : raadpleeg de rubriek Ticket Info met daarin de subrubrieken Algemene Info en Veelgestelde vragen.


CREATIEF TEAM, PRODUCTIETEAM EN CAST


Dirigenten

Regie

Decor- en kostuumontwerp

Enrico Delamboye en Leslie Suganandarajah

Carlos Wagner

Marnik Baert

CAST EN ROLBEZETTING

 Graaf di Luna

 Leonora, gravin van Sargosto

Azucena, zigeunerin

Manrico, troubadour

Ferrando, Luna's vazal

Ines, vertrouwelinge van Leonora

Ruiz, volgeling van Manrico

een oude zigeuner

Marco Moncloa/ Koen van Agtmael

Hevila Cardeña/ Meeta Raval

Maria Gulik/ Tamta Tarieli

Shaun Dixon/ Francesco Medda

Piet Vansichen/ Emilio Marcucci

An De Ridder

Glenn Desmedt

Emilio Marcucci

ZOMEROPERA ORKEST EN KOOR

SYNOPSIS

Eerste bedrijf

Ferrando, rechterhand van bendeleider Conte di Luna, vertelt zijn kompanen het verhaal dat het broertje van Luna door een zigeunerin behekst werd. Zij werd opgepakt en op de brandstapel gezet. Haar dochter Azucena ontvoerde daarop het broertje, en de volgende dag vond men het verkoolde lijkje van een kind in de resten van de brandstapel.

Leonora vertelt Ines dat zij de troubadour Manrico liefheeft. Ines stelt zich de vraag of hij wel de juiste partij is voor haar vriendin.

Luna is ongemerkt naderbij gekomen om Leonora, de vrouw die hij waanzinnig wil bezitten, te zien. Dan klinkt in de verte de stem van de troubadour, en Leonora rent recht in de armen van Luna, denkend dat hij Manrico is. Manrico is hiervan getuige en er volgt een duel tussen de 2 mannen.

Tweede bedrijf

Een groep zigeuners zingt het beroemde zigeunerlied terwijl ze het kamp van Luna vernielen. De gewonde Manrico laat zich door zijn moeder Azucena verzorgen. Nadat hij haar vertelt dat hij de kans had Luna te doden maar het niet heeft gedaan, wijst Azucena hem op zijn plicht zijn grootmoeder te wreken. Zij vertelt hem hetzelfde verhaal als Ferrando deed in het eerste bedrijf maar met een akelige toevoeging. Zij heeft in een delirium een kind op de brandstapel gegooid maar ontdekte daags nadien dat het haar eigen kind was. Manrico is ontzet door dit verhaal, en vraagt haar wie hij dan is. Azucena blijft volhouden dat hij haar zoon is. Dan komt Ruiz met het nieuws dat Leonora, overtuigd van het feit dat Manrico dood is, uit deze wereld wil stappen. Manrico rent overhaast weg. Terwijl Leonora tot haar vriendinnen zingt dat ze niet over haar moeten treuren, ziet zij in haar trance de verschijning van Manrico, de man die iedereen dood achtte. Ook Luna is aanwezig om Leonora te ontvoeren maar na een gevecht vluchten Leonora en Manrico weg.

Derde bedrijf

Azucena, op zoek naar haar zoon, wordt door de bendeleden van Luna betrapt en voor Luna gebracht. Zij wordt herkend als moeder van Manrico die bovendien het broertje van Luna ontvoerde. Luna beveelt haar gevangen te zetten tot zij haar zullen doden.

Manrico en Leonora genieten van hun samenzijn en staan op het punt te trouwen. Hun teder moment houdt op zodra Manrico verneemt dat Azucena gevangen is. Hij haast zich weg om haar te redden.

Vierde bedrijf

Manrico loopt in de val en wordt ook gevangen genomen. Leonora is heimelijk naar Luna’s verblijfplaats gekomen om Manrico te bevrijden. Zij smeekt Luna haar minnaar te laten gaan; in ruil daarvoor zal zij zich aan hem geven. Wat Luna terstond doet. Nadien begeeft Leonora zich naar de gevangenis om Manrico te vertellen dat hij vrij is. Hij raadt gelijk welke prijs ze daarvoor betaald heeft en vervloekt haar. Uitgeput zakt Leonora stervend in zijn armen. Luna beseft dat hij bedrogen is en vermoordt Manrico ter plaatse. Azucena onthult de lang verzwegen waarheid: Manrico was zijn broer en haar moeder is eindelijk gewroken. Luna blijft radeloos achter.

SCHEMA VAN DE ROLBEZETTING

Omwille van het hoge aantal voorstellingen, wordt een dubbele rolbezetting voor de hoofdrollen voorzien.

De cast met Meeta Raval, Tamta Tarieli, Francesco Medda en Marco Moncloa vertolkt de voorstellingen op 19-22-24-26 en 31 mei en 2-5-7-9-12-14 en 16 juni.

De bezetting met Hevila Cardenã, Maria Gulik, Shaun Dixon en Koen van Agtmael staan op volgende data op het Zomeropera podium: 20-23-25-27 mei en 1-3-6-8-10-13-15 juni.


Emilio Marcucci vertolkt de rol van Ferrando op 31 mei en 7 en 14 juni.


HET ZOMEROPERA ORKEST

Sinds menige jaren werkt het Zomeropera orkest volgens een drieledig systeem : de 'ruggegraat', samengesteld uit zes masters; professionele musici en studenten.

De masters zijn hooggespecialiseerde musici en/of solisten - met een schat aan opera-ervaring enerzijds en een pedagogische achtergrond anderzijds. Zij bezetten de concertmeesterstoel en de aanvoerdersposities van de altviolen, de le celli, de contrabassen, de houtblazers en de koperblazers. Deze masters voeren de instrumentgroepen aan, én assisteren ook bij de rekrutering van talentvolle studenten die zij kennen uit hun pedagogische activiteiten. Masters worden in belangrijke mate mee verantwoordelijk gesteld voor de kwaliteit van hun instrumentgroep, waardoor zij voor hun studenten partiële repetities en detailsessies organiseren binnen het Zomeropera kader. Voor de betrokken studenten biedt elke productie zo een schat aan gedetailleerde informatie over het accuraat en bezield vertolken van operarepertoire, in sé een echte professionele stage. Nergens in Vlaanderen kunnen studerende musici op zulke intensieve manier de knepen van het operavak leren kennen.

De posities die niet door studenten kunnen ingevuld worden (belangrijke blazerpartijen, eerste slagwerker, assistent-pupiteraanvoerders) worden bezet door professionele musici, hiertoe uitgenodigd na auditie of selectie door de muziekdirectie.Share